Regeringen opretter nyt Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab

Regeringen opretter et nyt Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen bliver minister og får ansvaret for at forebygge, modstå og håndtere hændelser, som udfordrer samfundets grundlæggende funktioner.

Beredskabsstyrelsen, cybersikkerhed og digital informationssikkerhed samt det koordinerende ansvar for krisestyring og forsyningssikkerhed. Det er nogle af de ansvarsområder Torsten Schack Pedersen som minister får ansvar for i det nyoprettede Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab. 

Jeg glæder mig til at fortsætte det arbejde, som Troels Lund Poulsen har sat i gang med at opprioritere beredskabsområdet og skabe bedre sammenhæng. Ud over klimaforandringerne, så ser vi også eksterne trusler mod Danmark og der skal vi være bedre rustede og det ser jeg, som min store opgave, siger Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab. 

Fra Forsvarsministeriets ressort overdrages blandt andet ansvaret for følgende ansvarsområder: 

  • Beredskabsstyrelsen, herunder sager og opgaver relateret hertil. Fx varetagelsen af det statslige redningsberedskab, strategisk beredskabsplanlægning, ansvaret for implementering, tilsyn og koordination af CER-direktivet.
  • Udadvendte og rådgivende dele af Center for Cybersikkerheds opgaver. Fx varetagelse af rollen som national IT-sikkerhedsmyndighed, ansvaret for implementering, tilsyn og koordination af NIS2-direktivet, samt beredskab og tilsyn for teleområdet.
  • Havmiljøberedskabet
  • Kystredningstjenesten 
At ruste Danmark bedre til at håndtere store ulykker, ekstreme vejrsituationer og hybride trusler er en stor opgave. Derfor er det helt rigtigt med et ministerium, der er dedikeret til netop den udfordring og jeg ønsker Torsten Schack Pedersen al mulig held og lykke. Det er en stor og spændende opgave, der venter ham, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Fra Justitsministeriet overføres følgende ansvarsområder:

  • Styrelsen for Forsyningssikkerhed og sager og opgaver relateret hertil
  • Koordination af national krisestyring, herunder ansvaret for den Nationale Operative Stab (NOST) og Det Centrale Operative
  • Kommunikationsberedskab (DCOK)
  • Alarmcentralerne
  • SINE-systemet
  • Opgaver i relation til fysisk informationssikkerhed og sikkerhedscirkulæret
  • Rådgivning om forebyggelse af terror- og spionagetruslen 
Vi står i dag over for et mere alvorligt trussels- og risikobillede, end vi har stået over for i mange år. Truslen fra cyberangreb, hybrid krigsførelse, sabotage og ekstreme vejrhændelser illustrerer behovet for at styrke prioriteringen og den tværgående koordination af arbejdet med samfundssikkerhed. Det er et utroligt vigtigt arbejde med at gøre det danske samfund mere robust, som Torsten Schack Pedersen nu skal stå i spidsen for, siger justitsminister Peter Hummelgaard. 

Hertil kommer en række opgaver fra andre ministerier, herunder Miljøministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet. 

Pressekontakt til minister for samfundssikkerhed og beredskab: 
Signe Kirstine Andersen
Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 24 89 34 39
sian@jm.dk